Feliratkozás hírlevélre
Kategóriák
A kosarad tartalmának megjelenítéséhez be kell lépned.

Ha még nem vagy regisztrált felhasználónk, akkor az oldal felső részen lévő Regisztráció menüpont használatával teheted ezt meg.
Noname Kerékpáros poló
Noname
Kerékpáros poló
3.000 Ft
Hírek

 Itt a lámpafényes bringázások időszaka, de észbe kapok, hogy venni kellene egy új lámpát. Mi sem egyszerűbb, veszek egy „jó erőset”. Ám az üzletben található termékdobozokon különböző számokkal találkozok szembe: lumen, candela vagy épp lux jelölte „fényerőkkel”. Akkor most melyik az elég fényes?

Ahhoz, hogy megfelelő lámpát válasszunk, meg kell értenünk a fentiekben leírt értékek mögött rejlő definíciókat – és ezzel a megjelölt termék fényerejét. Mert bizony ezek az értékek különböző tulajdonságok mértékegységei, és ezáltal pontosan nem is válthatók át. Hogy a helyzet bonyolult legyen, a gyártók előszeretettel kerülik az egységes jelölést, így nem igazán tudunk egy pontos összehasonlítást végezni a termékek között.

Lux

Ez a szám azt jelzi, hogy mennyire erős a lámpa világossága - vagyis milyen erősen világít meg egy adott négyzetmétert. Ez elsőre jól hangozhat, ám a gond ezzel az, hogy az eredmény nagyban függ a mérés távolságától. Plusz a gyártók, a nagyobb érték feltüntethetősége érdekében, "játszanak" a mérési távolságokkal. Így előfordulhat, hogy két azonos LUX értékkel jelölt lámpa szemmel láthatóan nem produkál hasonló fényt az éj leple alatt - mivel az egyiket például 15, míg a másik terméket 25 méterről mérték be.

Mennyi az annyi?

Városi láthatóság: 5-10 lux körüli értéknél már jók vagyunk.

Lakott területen kívül, terepen: 40-50 lux alá ne adjuk semmiképp, de a fentiekben leírtak miatt erősen ajánlott a próba 

Candela

Ez az érték a lámpából, egy adott irányba kilépő fény, egy adott sugár mentén mért erejét mutatja meg. Ezzel az a gond, hogy ha nem ismerjük a termék fényerősség-profilját, akkor nem tudhatjuk, hogy elégséges fényerőt kapunk-e. Hisz nem mindegy, hogy a feltüntetett fényerő mekkora területen lesz biztosított, és az sem, hogy a fő nyaláb oldalain mennyire csökken le a fényesség. A gyártók hajlamosak a középpont fényerősségét feltüntetni, de ez a fentiek alapján nem igazán irányadó választáshoz.

Mennyi az annyi?

Városi láthatóság: 30-50 candela elégséges.

Lakott területen kívül, terepen: 2000 candela már közvilágításmentes övezetben is kihúz a bajból, erdőben zúzáshoz ennek duplájával érdemes próbálkozni

Lumen

És végül megérkeztünk a lumenhez. Ez az érték az összes fénymennyiséget jelöli, ami a fényforrásból ered. Ebből eredően ez a legpraktikusabb mértékegység. Itt nem lehet trükközni a fókuszálással, vagy a mérési távolságokkal... Persze gyakorlatias oldalról nézve jó tudni a derítési szöget, de a fényerőn ez már nem változtat.

Mennyi az annyi?

Városi láthatóság: 20-40 lumen láthatóságra már bőven elegendő (Blackburn Flea: 40 lumen)

Lakott területen kívül, terepen: 300 körüli értéktől már kényelmesen bóklászhatsz a sötétben, nyilván nagysebességű durvuláshoz érdemes még többet elvárni

Ja, és az akkumulátor kapacitását se feledjük megnézni vásárlás előtt!


Webajánlat.hu